OHK heeft een heel uitgebreid verkiezingsprogramma. Daarom hebben we ook een kort 9 punten programma samengesteld.
9 punten programma:
1. Wij zetten de inwoner centraal en werken van buiten naar binnen
2. OHK zet vol in op woningbouw in Hollands Kroon
3. Rem op huidige ontwikkelingen Agriport A7 – Onderzoek naar datacenters
4. Inzetten op betere verkeersveiligheid in Hollands Kroon
5. OHK wil investeren in voorzieningen in de dorpen met behoud van identiteit en een toekomstplan per kern
6. Investeren in de cultuursector
7. Extra aandacht voor zwem-, muzikaal- en cultureel onderwijs
8. OHK wil zich de komende periode richten op een goede, op de vergrijzing ingerichte samenleving met een Uitvoeringsprogramma ouderen
9. De nachtelijke duisternis in Hollands Kroon moet terugkeren
1. Wij zetten de inwoner centraal en werken van buiten naar binnen
Hollands Kroon bestaat 10 jaar. Al die tijd heeft de gemeente een bepaalde manier van werken gehad: inwoners en verenigingen moesten veel zelf doen. Wanneer dat niet ging was dat merkbaar en zichtbaar. Hollands Kroon leek daardoor soms een ‘doe-het-zelf-gemeente’. Graag zien we dat de gemeente naar inwoners een actievere rol aanneemt. Met betrokkenheid in woord en daad. Wij noemen dat van ‘buiten naar binnen werken’. Zo staan we open voor initiatief en worden voorstellen van de gemeente afgewogen naar wat inwoners eraan hebben. Ook kijken we naar de gevolgen op langere termijn.
Zo stellen we de leefwereld van onze inwoners centraal. Voor inwoners is dat merkbaar, want de gemeente is geïnteresseerd en betrokken. Door een andere aanpak, maken we met elkaar het verschil!
2. OHK zet vol in op woningbouw in Hollands Kroon
Hollands Kroon heeft unieke kernkwaliteiten zoals rust, ruimte, groen en water. Wonen is hier nog relatief betaalbaar. Daarom stellen we alles in het werk om starters aan (betaalbare) woonruimte te helpen. Een aantal mogelijkheden kan daarvoor op korte termijn worden uitgewerkt.
Wij zetten bij woningbouw in op een aantal basisregels. Zo zijn wij voorstander van de 30-30-40 regeling. Dat betekent dat bij nieuwbouwprojecten 30 procent sociale woningbouw, 30 procent voor de middenklasse en 40 procent voor de vrije sector wordt gebouwd. Hierbij willen wij ook nog een investeringsfonds oprichten, lees daarover meer in ons verkiezingsprogramma.
Tevens zetten we in op woningbouw voor de doelgroepen die het nodig hebben. Naast de starters zijn dat ook de senioren in onze gemeente. Maatwerk op het gebied van woningbouw is van belang. En nog belangrijker is de snelheid van bouwen.
3. Rem op de huidige ontwikkelingen bij Agriport A7 – Onderzoek naar datacenters
Hollands Kroon heeft de afgelopen jaren ruimschoots geprofiteerd van de financiën uit de economische ontwikkelingen die zijn gedaan in de Wieringermeerpolder. Daardoor was het mogelijk om financieel een ruimer jasje aan te trekken. Dat is fijn, maar dat heeft ook een duidelijke keerzijde.
De effecten van de groei van Agriport zijn de laatste vier jaar ruimtelijk sterk merkbaar geworden. De discussie over deze groei hield vooral verband met de bouw van datacenters, windmolens, huisvesting van arbeidsmigranten, lichthinder, veranderend landschap en algemeen: de maatschappelijke discussie over welke bijdragen deze ontwikkelingen leveren aan de gemeente. Wegen de lusten op tegen de lasten?
OHK wil de komende periode geen medewerking verlenen aan verdere groei van Agriport als het om datacenters gaat. Ook willen wij de gemeentelijke overeenkomsten rondom vestiging van datacenters en de voorgenomen ontwikkeling door een externe rekenkamercommissie nader laten onderzoeken. Hierbij moet ook een maatschappelijke kosten-baten analyse worden gemaakt. De resultaten van het onderzoek worden openbaar gemaakt, waarna inspraak kan volgen over de toekomst van dit deel van de Wieringermeer. Kortom een pas op de plaats en tijd voor reflectie!
4. Inzetten op betere verkeersveiligheid in Hollands Kroon
Te hard rijden is een grote ergernis voor inwoners van Hollands Kroon. Meldingen hierover van inwoners worden niet altijd opgevolgd door de gemeente, of voldoende actief afgehandeld. OHK wil dat de benodigde ambtelijke verkeerskundige capaciteit structureel wordt vergroot en dat in de komende periode alle bekende knelpunten worden aangepakt in samenwerking met de politie, de fietsersbond en de afdelingen van Veilig Verkeer Nederland in de gemeente Hollands Kroon.
Daarnaast zijn er op het gebied van verkeersveiligheid nog een groot aantal inhaalslagen te maken. Hierop moet de komende vier jaar worden geïnvesteerd! Denk daarbij aan de veiligheid in de dorpen in de 30 kilometer zones. De 30 kilometer zones moeten ingericht worden volgens de geldende regelgeving zodat de veiligheid voor fietsers en voetgangers wordt vergroot. Ook diverse buitenwegen vragen aandacht. Neem bijvoorbeeld de Nieuwesluizerweg tussen Slootdorp en Nieuwersluis of de Hartweg bij Lutjewinkel, Beide wegen waar de afgelopen jaren veel ongelukken zijn gebeurd en waar gekeken moet worden naar definitieve en structurele oplossingen.
Tot slot wil OHK een lans breken voor de naar school fietsende jeugd. Op het gebied van fietsveiligheid zijn er in geheel Hollands Kroon de nodige punten die verbeterd moeten worden. Dit staat bij ons hoog op de prioriteitenlijst.
5. OHK wil investeren in voorzieningen in de dorpen met behoud van identiteit en een toekomstplan per kern
OHK vindt dat iedere kern haar eigen identiteit moet behouden. We erkennen dat niet iedere kern gelijk is, maar alle kernen verdienen gelijke aandacht. We realiseren ons dat niet in iedere kern alles tegelijkertijd gerealiseerd kan worden. Iedere kern heeft eigen wensen. OHK wil dan ook dat er allereerst en zo snel mogelijk een door burgerparticipatie gedragen kernenbeleid wordt opgesteld. Daarna wordt voor iedere kern een dorpsplan gemaakt in samenwerking met gemeente en inwoners.
In dat plan staan de belangrijke wensen van het dorp. Hierin staan bijvoorbeeld wensen van ruimtelijk kwalitatieve aard of wensen gericht op ontmoeten. Voorbeelden hiervan zijn o.a. uitbreidingsmogelijkheden voor woningbouw, wensen op het gebied van dorpshuizen of reconstructie van wegen. Bij uitwerking van deze plannen worden de inwoners van de betreffende kern vertegenwoordigd door een dorpsraad of platform, die goede contacten onderhoudt met de gemeente. Vanuit de gemeentelijke organisatie zijn er de nog in te stellen dorpsmanagers die de verbinding gaan vormen tussen dorpsraad of platform en gemeentelijke organisatie. Op deze wijze wordt in gezamenlijkheid het leefklimaat binnen Hollands Kroon verbeterd!
Tevens moet het mogelijk zijn voor inwoners om zelfstandig te beginnen aan een dorpsplan. Hiervoor dienen dan duidelijke en bruikbare gemeentelijke kaders meegegeven te worden aan de voorkant. De ambtelijke organisatie is te allen tijde verantwoordelijk voor de realistische uitvoeringsparagraaf, die in goed overleg met de initiatiefnemers en de dorpsmanager tot stand zal komen. Belangrijk is voor OHK dat de inwoners en de gemeente vanuit partnerschap werken. Samen bouwen aan een goed plan wat de leefbaarheid binnen Hollands Kroon vergroot, volgens het principe ‘van buiten naar binnen’ waarbij de leefwereld van inwoners centraal staat bij het handelen van de gemeente.
6. Investeren in de cultuursector
De afgelopen jaren waren zwaar voor de cultuursector in Hollands Kroon. Het Cultuur Platform Hollands Kroon (CPHK) heeft in de afgelopen raadsperiode veel werk verzet om de culturele organisaties en hun behoeften inzichtelijk te maken. Nu is het zaak om deze plannen ook handen en voeten te geven. Voor OHK betekent dit dat er de komende jaren structureel geïnvesteerd wordt in cultuur.
Culturele organisaties zoals bijvoorbeeld muziekverenigingen hebben een belangrijke maatschappelijke en sociale functie. Naast het samen ontspannen musiceren is er ook tijd voor een praatje met elkaar. Het zijn juist die zaken die de leefbaarheid in onze gemeente meerwaarde geven. Daarom wil OHK investeren en culturele instellingen zekerheid geven zodat ze kunnen investeren in hun toekomst.
7. Extra aandacht voor zwem-, muzikaal- en cultureel onderwijs
De schooltijd is voor velen de mooiste tijd van hun leven. Een periode waar iedereen zijn of haar talenten kan ontwikkelen door middel van passend onderwijs. De rol van de gemeente Hollands Kroon is vooral gelegen in de huisvesting van de scholen. OHK wil blijvend investeren in goede onderwijshuisvesting, waarbij prettig leren en goede ventilatie van belang zijn.
Qua invulling van het lesprogramma heeft OHK enige suggesties die ze in het lesprogramma van alle basisscholen van Hollands Kroon gerealiseerd wil zien. In onze gemeente is veel water. Voor kinderen kan dit risico’s met zich meebrengen. Daarom maakt OHK zich sterk om het schoolzwemmen terug te brengen in het lesprogramma van de basisscholen. Ons doel is dat ieder kind met een zwemdiploma het basisonderwijs verlaat.
Ook is muziekonderwijs een belangrijk onderdeel voor de basisvorming van kinderen. Daarom maakt OHK zich sterk voor meer mogelijkheden voor muzikaal onderwijs op het basisonderwijs.
Hollands Kroon viert dit jaar zijn 10 jarig bestaan. Toch merken we dat we na tien jaar nog maar weinig weten van de oude gemeenten waar Hollands Kroon uit gevormd is. Daar zou in de culturele educatie op de basisscholen een slag in gemaakt kunnen en moeten worden. OHK pleit voor een lesprogramma over de geschiedenis van de vier gemeenten waaruit Hollands Kroon is ontstaan.
8. OHK wil zich de komende periode richten op een goede, op de vergrijzing ingerichte Samenleving middels een Uitvoeringsprogramma ouderen
Verdere vergrijzing is een begrip waar we ook in Hollands Kroon de komende jaren mee te maken krijgen. Het is zaak om daar vroegtijdig op in te spelen en ervoor te zorgen dat de belangrijkste stappen zijn voorbereid. Vandaar dat OHK ervoor pleit om te komen tot een Uitvoeringsprogramma ouderen.
Met het programma werken we aan een op de vergrijzing ingerichte samenleving, zowel fysiek als sociaal. Het plan wordt opgesteld in overleg met inwoners, verschillende gemeentelijke afdelingen en externe partners. Uitgangspunten van het uitvoeringsprogramma zijn: woonomgeving, gezondheid, vitaliteit, verbondenheid, zingeving, eenzaamheid, ondersteuning en zorg thuis.
Het programma draait om het verbeteren van drie belangrijke randvoorwaarden die bijdragen aan de kwaliteit van leven: goede ondersteuning en zorg thuis, ondersteuning van mantelzorgers en vrijwilligers en een geschikte woonsituatie. Met een uitvoeringsprogramma maken we Hollands Kroon toekomstbestendig voor onze oudere inwoners.
9. De nachtelijke duisternis in Hollands Kroon moet terugkeren
Voor velen is het een doorn in het oog. Van waar in Hollands Kroon je ook kijkt je ziet altijd in de verte de rode signaleringslampen van de windmolens. Of je ziet een gele gloed van het kassengebied van Agriport.
Dat terwijl Hollands Kroon in 2016 een intentieovereenkomst tekende voor meer nachtelijke duisternis in het Waddengebied. De gemeente ondertekende een gezamenlijk maatregelenpakket samen met nog eens 44 partijen. In de 6 jaar die na de ondertekening zijn gepasseerd is er alsnog veel duisternis verloren gegaan. Duisternis is van groot belang voor mens en dier en een gezond dag- en nachtritme. OHK wil dat de gemeente haar intenties de komende periode omzet in daden en maatregelen en samen met relevante bedrijven werkt aan een actieplan voor beperking van lichtemissie.