HOLLANDS KROON – Vrijdag 30 september hebben gemeenten Hollands Kroon en Schagen een bijeenkomst georganiseerd over stikstof bij Leven van de Wind in Wieringerwerf. Bij deze bijeenkomst waren agrarisch ondernemers en politici van gemeenten, waterschap en provincie aanwezig. Door vier sprekers zijn zij meegenomen in het stikstofdossier. Voor een deel op de inhoud, maar vooral op het proces, de rol van politici en de gevoelens die er leven in de sector. De oproep van de boeren in de zaal was duidelijk; kom als lokale politici op voor de agrarische sector.
Stikstofbijeenkomst
Wethouder Robert Leever van Hollands Kroon, burgemeester Marjan van Kampen van Schagen en agrarisch ondernemers Jan Swaag, Helma Vermuë en Rick van der Harg ontvingen ongeveer 50 lokale bestuurders en 30 agrarisch ondernemers. Namens de colleges van Hollands Kroon en Schagen vertelden wethouder Leever en burgemeester van Kampen over de waarde van de agrarische sector voor beide gemeenten. Ze spraken over hun trots voor de sector en vertelden over de onzekere toekomst waar agrarisch ondernemers op dit moment mee te maken hebben. Hollands Kroon en Schagen willen meer inzetten op samenwerking. Samen met de sector komen tot een toekomstbestendig perspectief.
Gedeputeerde Esther Rommel was uitgenodigd om te vertellen over de stikstofaanpak van de provincie Noord-Holland. De bal ligt bij het kabinet om de provincies de juiste handvatten te bieden om, samen met gemeenten en andere betrokken partijen, te komen tot werkbare doelen. Tegelijkertijd lopen er al gesprekken tussen de provincie en verschillende gemeenten, boerenorganisaties en andere partijen om te komen tot een gebiedsgerichte stikstofaanpak. Met deze aanpak wordt per gebied maatwerk geleverd en bekeken wat er moet gebeuren om de natuur niet te laten verslechteren. De gedeputeerde wenst niet volledig te wachten op het kabinet en heeft aandacht besteed aan de rolverdeling tussen het kabinet, de provincie en gemeenten en wie wat moet doen.
Jack Rijlaarsdam van LTO Noord vertelde over de gevolgen die stikstofplannen hebben op de agrarische sector. Ook gaf hij aan dat rol van de gemeente en provincie op dit moment nog klein is. Het beleid moet eerst opnieuw worden bekeken door Den Haag. Een aantal agrariërs riepen aanwezige politici op om op te staan voor de sector en de dilemma’s zichtbaar te maken richting het kabinet en de provincie.
Siem-Jan Schenk van HHNK stond stil bij de rol van het Hoogheemraadschap en samenhang van de opgaven met waterkwaliteit en waterbeschikbaarheid. Agrocoach Dik Veefkind gaf aan dat het tijd wordt dat het kabinet snel perspectief biedt aan de sector. In de situatie die nu is ontstaan nemen stress en mentale problemen enorm toe bij agrarisch ondernemers. Zijn advies was om vooral over je zorgen te blijven praten met familie en omgeving.
De reden voor de bijeenkomst
Op 10 juni heeft het kabinet stikstof reductiedoelen gepresenteerd. De doelen zijn onderdeel van het Nationaal Programma Landelijk gebied en geven weer wat er moet gebeuren om de natuur te herstellen. Het is nu aan de provincie Noord-Holland om voor ons gebied deze doelen uit te werken. Deze uitwerking wordt gezamenlijk met de gemeenten, agrarisch ondernemers en andere betrokken partijen gemaakt. In oktober worden ook de doelen voor klimaat en water openbaar gemaakt. Deze doelen vormen ook onderdeel van de uitwerking. De presentatie van het kabinet op 10 juni heeft het nodige stof doen opwaaien. Hollands Kroon en Schagen hebben met deze bijeenkomst boeren en lokale bestuurders willen informeren.
Hoe nu verder?
Johan Remkes heeft op 5 oktober zijn bevindingen gedeeld over de stikstofgesprekken met de sector. Daarnaast komt het ministerie van LNV op 4 november met een perspectiefbrief.
De gesprekken tussen de kopgemeenten en de provincie worden opgestart, vooruitlopend op het kabinet. De provincie staat aan de lat om, samen met gemeenten, te komen tot gebiedsgerichte plannen. Ondertussen zit de gemeente niet stil. De colleges van Hollands Kroon en Schagen gaan zelf actief starten met het maken van een maatwerkaanpak voor ons gebied. Samen met de agrarische sector. Ben je agrariër en wil je meedenken? Laat het dan weten! Stuur een mail naar ondernemersloket@hollandskroon.nl.